Επιλογή Σελίδας

Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν και ενεργά social media. Το ακούμε καθημερινά, το ακούμε παντού και το ακούμε πολύ συχνά! Γιατί όμως; Είναι όντως αναγκαίο; Και όταν λέμε ενεργά social media τι εννοούμε; Και στο τέλος της ημέρα τι κερδίζετε σαν επιχείρηση; Ερωτήματα που δεχόμαστε καθημερινά, και που σκεφτήκαμε να απαντήσουμε σε αυτό εδώ το άρθρο, με σκοπό να λύσουμε όσες περισσότερες απορίες μπορούμε!

Είναι αναγκαίο να έχω social media για την επιχείρησή μου;

Ναι, η απάντηση θα είναι πάντα ναι! Όταν έχετε μια επιχείρηση και δεν έχετε ενεργά social media, είναι σαν να “μην ανοίγεται ολόκληρο το ρολό του μαγαζιού σας”. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι που ψάχνουν πληροφορίες για αυτό που εσείς ειδικεύεστε είναι στο διαδίκτυο και αναζητούν τον κατάλληλο επαγγελματία. Συχνά καταλήγουν σε κάποιον, που έχει ενημερωμένα social media -άρα δείχνει να είναι επαγγελματίας – και έχει καλές κριτικές ή σχόλια στα post του, για την υπηρεσία που προσφέρει. Αυτός ο κάποιος θα μπορείτε να είστε εσείς, αν έχετε την κατάλληλη πληροφορία, σωστά αναρτημένη, στα social media σας!

Ποια από αυτά τα social media πρέπει να έχω και γιατί;

Εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για όλους, αλλά ανά περίπτωση. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο θα πρέπει να έχει σίγουρα Facebook, Instagram και Google my Business. Ένας άλλος επαγγελματίας, που είναι event planner δε θα χρειαστεί Google My Business, αλλά ίσως χρειαστεί Τik Tok για να δείχνει στιγμιότυπα από τα event του. Ένα εργαστήριο κεραμικής επίσης, καλό είναι να έχει και Pinterest για να μπορούν οι χρήστες να κάνουν pin τις δημιουργίες του. Τέλος, ένας εκπαιδευτικός που παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα θα χρειαστεί σίγουρα και LinkedIn για να παραθέσει τα δυνατά σημεία του βιογραφικού του, σε κοινή θέα με σκοπό να προσελκύσει μαθητές. Άρα, η απάντηση είναι πως ανάλογα τον κλάδο που δραστηριοποιείται ο κάθε επαγγελματίας, υπάρχουν και τα κατάλληλα social media networks που θα τον βοηθήσουν. 

Τι πρέπει να αναρτώ; κάθε πότε; ποιος το κάνει;

Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Στο κάθε πότε πρέπει να ανεβάζουμε περιεχόμενο στα social media μας, μια απάντηση θα ήταν κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα ή μια φορά την εβδομάδα. Το κλειδί εδώ, είναι να υπάρχει μια συνέπεια. Διαλέξτε τη συχνότητα και τηρήστε την ευλαβικά, για να λειτουργήσει καλύτερα! Όσον αφορά το τι θα ανεβάζετε, υπάρχουν πολλές απαντήσεις και εδώ και δε θα μπορούσαμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο.

Με σιγουριά όμως μπορούμε να πούμε, ότι καλό θα ήταν να ανεβάζετε ΔΙΚΟ ΣΑΣ πρωτογενές υλικό! Γράψτε κείμενα, κάντε φωτογραφίσεις, φτιάξτε video ή podcasts, και να είσαστε σίγουροι ότι αυτοί που σας ακολουθούν θα το εκτιμήσουν! Ποιο τα κάνει όλα αυτά; Σίγουρα κάποιος που ξέρει. Κάποιος που έχει την εμπειρία και θα τα κάνει σωστά. Ακόμα και αν το μπάτζετ σας για marketing είναι χαμηλό, αξίζει τον κόπο να επενδύσετε σε ένα επαγγελματία, μιας και αυτός θα διαχειριστεί την εικόνα της επιχείρησής σας, προς τα έξω. Ορίστε το μπάτζετ εσείς, και ζητήστε περιεχόμενο για τα χρήματα που μπορείτε να προσφέρετε.

Θα έχω πωλήσεις από τα social media; Πότε; Πώς;

Αν κάποιος σας πει, ότι με το που ξεκινήσετε να κάνετε social media posts θα έχετε και νέους πελάτες, θα είναι ψέμματα! Στα social media θα πρέπει πρώτα να χτίσετε μια σχέση με το κοινό σας. Θα πρέπει αυτό το κοινό να σας βλέπει συχνά με νέο περιεχόμενο, να μάθει την ιστορία σας, την υπηρεσία σας και μετά, αν καλύπτετε τις ανάγκες του, θα σας επιλέξει! Σαφώς και θα έχετε πωλήσεις τελικά, αλλά όχι αμέσως! Δείξτε επιμονή και υπομονή, και οι πωλήσεις θα έρθουν τη σωστή στιγμή!

Έχω επιχείρηση αλλά δεν έχω επαφή με τα social media, πως θα κάνω το πρώτο βήμα;

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να το κάνετε με έναν επαγγελματία. Στο your cooperator, στον πρώτο συνεταιρισμό επαγγελματιών στην Ελλάδα, μπορούμε να στήσουμε μαζί από το μηδέν τα social media της επιχείρησής σας, και το περιεχόμενο που θα υπάρχει σε αυτά. Μαζί θα ορίσουμε από την αρχή τις ενέργειες και τους στόχους ώστε να δώσουμε περισσότερη αξία στην επιχείρησή σας. Ρωτήστε μας ό,τι άλλο θα θέλατε στην παρακάτω φόρμα.